PRIVACY NOTICE

Etika Sdn. Bhd. (Company No. 197401000305) (hereinafter referred to as ďETIKAĒ) along with its related companies (hereinafter ETIKA and its related companies shall be referred to as ďthe ETIKA GroupĒ) values your privacy and is committed to protecting your Personal Data (as defined in the Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as ďthe ActĒ)) entrusted to us.

As part of the relevant activities organized by the ETIKA Group and as a condition of your participation in the aforementioned activities you are requested to disclose certain Personal Data to us. This Privacy Notice is formulated in accordance with the requirements of the Act and sets forth how we collect, store and handle your Personal Data.

A. Use of the Personal Data Collected

Your Personal Data is being collected, used and/or processed by ETIKA Group for, amongst others, the following purposes :-

(1) To assess, process, administer and facilitate your participation in the activities organised by ETIKA Group;

(2) To organise and administer contests, competitions and other activities (e.g. lucky draws, redemption programmes), including the announcing and/or publicising of the results of the aforementioned contests, competitions and other activities, to identify and contact the winners of the aforementioned contests, competitions and other activities and to conduct advertising, publicising and marketing strictly the aforementioned contests, competitions and other activities;

(3) To respond to your inquiries, complaints and/or feedbacks, to post your comments or statements on any blog, social networking or other online forum maintained on any websites owned by ETIKA Group, or take any other action in response to your inquires, complaints and/or feedbacks;

(4) To communicate with you on any of your request for information;

(5) To communicate, direct market and to update you about ETIKA Groupís brands, products, services, events, promotions or for other marketing and promotional purposes related to ETIKA Groupís brands, products, services, events, promotions;

(6) To communicate, direct market and to update you about brands, products, services, events, promotions offered by the affiliates and business/marketing partners of ETIKA Group or for other marketing and promotional purposes related to brands, products, services, events, promotions offered by the affiliates and business/marketing partners of ETIKA Groupís unless you have otherwise indicated that you do not wish for us to process your personal data for such purposes;

(7) To create personalized promotions by combining your Personal Data with non-personal information about you (i.e. the amount and types of purchases made or any benefits received by you through our activities and programmes);

(8) For internal purposes such as evaluating the effectiveness of ETIKA Groupís marketing and promotional activities as well as for market research, profiling and statistical analysis;

(9) To improve ETIKA Groupís products and services and to assist ETIKA Group in the development of new products and services;

(10) To conduct market research, profiling and statistical analysis based on your purchases and preferences which will in turn assist us in evaluating the performance of ETIKA or ETIKAís products and services;

(11) For the ETIKA Groupís internal record keeping;

(12) To take such actions as is necessary to protect, carry out and enforce our contractual and legal rights and obligations;

(13) For any other purpose that is required or permitted by any legal or regulatory requirements relating to and to make disclosure under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular, code applicable to ETIKA Group;

(14) For the prevention of fraud or any criminal activity and to enable us to comply with any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular, code or to assist in law enforcement and investigations by relevant authorities;

(15) For any other purpose as may be consented to by you; and

(16) For all other purposes incidental or associated with any of the above, including disclosure to and processing by any third party outsourced service providers and/or ETIKA Groupís marketing partners.

B. Types of Personal Data Collected

The precise details, type and nature of the Personal Data collected by ETIKA Group will vary according to the specific purpose for which it is intended but will amongst others include the following Personal Data from or in relation to you :-

(1) Name;

(2) Correspondence Address;

(3) Telephone Number (house and/or mobile);

(4) E-mail Address;

(5) NRIC or other identification number;

(6) Age;

(7) Occupation;

(8) Income;

(9) Marital Status;

(10) Gender;

(11) Race;

(12) Nationality;

(13) Date of Birth;

(14) Interests and Hobbies; and

(15) Such other information which ETIKA Group may deem necessary from time to time depending on the events or promotions held and the products or services offered (e.g. frequency of visits, type of shops visited etc).

C. The Source of Your Personal Data

We may obtain your Personal Data from the following sources :-

(1) Directly from you; and

(2) Legitimately from third parties or other service providers, to which, you have consented to the disclosure of your Personal Data.

D. Disclosure of Your Personal Data

ETIKA Group will keep your Personal Data confidential but from time to time we may disclose your Personal Data to the following parties :-

(1) Other entities within the ETIKA Group including those to be incorporated in the future;

(2) ETIKA Groupís authorised agents and service providers with whom any of the entities of the ETIKA Group has contractual agreements for any of ETIKA Groupís functions, services and activities;

(3) ETIKA Groupís merchants, vendors, suppliers, contractors and strategic partners;

(4) ETIKA Groupís auditors, consultants, lawyers, accountants or other professional advisers appointed in connection with ETIKA Groupís business and other related matters;

(5) Parties authorised by you;

(6) If you participate in any of the ETIKA Groupís websites or other social networking sites, any Personal Data posted by you may be shared with other participants and visitors of the websites or social networking sites;

(7) In the event of a merger, acquisition, financing or sale of assets or any other situation involving the transfer of some or all of ETIKA Groupís business assets, ETIKA Group may disclose the Personal Data to those involved in the negotiation or transfer; and

(8) Enforcement, regulatory and/or governmental agencies as permitted or required by law, authorised by any order of court or to meet obligations to any such enforcement, regulatory and/or governmental agencies.

E. Period of Retention of Your Personal Data

ETIKA Group will retain your Personal Data for such period of time as is necessary to enable us to fulfil the purposes as set out in Item A above.

F. Your Responsibility

You are responsible for ensuring that the Personal Data provided to us is accurate and complete and for updating the Personal Data in the event of any changes or as and when it becomes inaccurate, outdated or incomplete.

G. Access To and Correction Of Your Personal Data

It is your right as a Data Subject (as defined in the Act) and upon the payment of a processing fee to have access to and to correct your Personal Data provided to ETIKA Group (subject always to certain exemptions).

H. Security of Your Personal Data

ETIKA Group will use its best endeavours to keep and process your Personal Data in a secure manner. We will implement the appropriate and necessary security safeguards and procedures to prevent the unauthorized and accidental access, use, modification, processing, loss, destruction of or damage to your Personal Data.

I. Links to Third Party Websites

This Privacy Notice does not apply to third party websites that you may access from ETIKA Groupís websites. These third part websites may have their own privacy policy in place.

J. Cookies

We may use cookies in ETIKA Groupís website for the processing of your Personal Data. The cookies may be used to obtain your IP address and to collect and store the following information:-

(1) Your preferences;

(2) The date and time you accessed each page in ETIKA Groupís website;

(3) The URL of any third party website from which you accessed ETIKA Groupís website;

ETIKA Groupís website may also require you to provide a limited amount of Personal Data to be able to enjoy full access to all areas of ETIKA Groupís website (e.g. system login credentials, e-mail address, contact number). The aforementioned Personal Data will only be used for its intended purpose.

K. Consent

In order for ETIKA Group to collect, use, transfer, store and/or otherwise process your Personal Data, we are required to obtain your consent. If you are below the age of 18, kindly bring this notice to the attention of your parent or legal guardian.

By providing your Personal Data to us, you are consenting and agreeing to the collection, use, transfer, storage and processing of your Personal Data by us in accordance with this Privacy Notice.

Should you no longer wish to allow us to collect, use, transfer, store or process your Personal Data kindly inform us accordingly and we shall ensure the removal, destruction and/or deletion of your Personal Data from our records.

In the event that you have provided the Personal Data of a third party to ETIKA Group, we may request your kind assistance in obtaining the consent and agreement of the aforementioned third party to the use of their Personal Data and you hereby agree to use your best endeavours to do so. You are to indemnify ETIKA Group in the event that we suffer any loss or damage as a result of your failure to comply with the same.

L. Personal Data Protection Officer

Should you wish to have access to your Personal Data or to update or make any corrections thereto or should you wish to withdraw your consent to any use of your Personal Data or should you have any questions, queries or complaints relating to the use of your Personal Data you may contact ETIKA Group at the following :-

Designation of Contact Person  s:  Personal Data Protection Officer
E-mail Address  :  personaldata@etikaholdings.com
Contact Number  :  03-7455 5333

M. Changes and Updates to this Privacy Notice

You are advised to regularly check ETIKA Groupís website regularly for any changes and/or updates to this Privacy Notice.

N. Inconsistency

In the event of any inconsistency between the English version and the Bahasa Malaysia version of this Privacy Notice, the English version shall prevail.

Dasar Privasi

Etika Sdn. Bhd. (No. Pendaftaran : 197401000305) (selepas in dirujuk sebagai ďETIKAĒ) bersama dengan syarikat-syarikat berkaitan dengan Kumpulan ETIKA (selepas ini ETIKA and syarikat-syarikat berkaitan ETIKA dirujuk sebagai ďKumpulan ETIKAĒ) menghargai privasi anda dan kami adalah komited untuk melindungi Data Peribadi anda (sepertimana yang ditentukan di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini dirujuk sebagai ďAktaĒ)) yang telah diamanahkan kepada kami.

Sehubungan dengan aktiviti yang dianjurkan oleh Kumpulan ETIKA dan sebagai syarat penyertaan anda dalam aktiviti tersebut anda adalah diminta untuk mendedahkan Data Peribadi tertentu kepada kami. Dasar Privasi ini adalah selaras dengan peruntukan Akta dan menetapkan cara kami mengumpul, menyimpan dan menggunakan Data Peribadi anda.

A. Penggunaan Data Peribadi Yang Dikumpulkan

Data Peribadi anda adalah dikumpul, diguna dan diproses oleh Kumpulan ETIKA untuk, di kalangan lain, tujuan-tujuan berikutnya :-

(1) Untuk menilai, memproses, mentadbir dan memudahkan penyertaan anda dalam aktivitiaktivit yang dianjur oleh Kumpulan ETIKA;

(2) Untuk menganjur dan mentadbir pertandingan, persaingan dan lain-lain aktiviti (cth. cabutan bertuah, program penebusan), termasuk tujuan untuk pengumuman dan publisiti mengenai keputusan pertandingan, persaingan dan lain-lain aktiviti seperti yang dinyatakan sebelum ini, untuk mengenalpasti dan menghubungi pemenang-pemenang pertandingan, persaingan dan lain-lain aktiviti seperti yang dinyatakan sebelum ini dan untuk menjalankan pengiklanan, mengwawarkan dan pemasaran yang hanya berkaitan dengan pertandingan, persaingan dan lain-lain aktiviti seperti yang dinyatakan sebelum ini

(3) Untuk menjawab pertanyaan, pengaduan and/atau maklum balas anda, untuk mengepos komen atau penyataan anda di mana-mana blog, rangkaian social atau lain-lain forum dalam talian yang dikekalkan dalam mana-mana laman web yang dimiliki oleh Kumpulan ETIKAatau untuk mengambil apa-apa tindakan lain untuk menjawab pertanyaan, pengaduan and/atau maklum balas anda;

(4) Untuk berkomunikasi dengan anda mengenai permintaan anda untuk maklumat;

(5) Untuk berkomunikasi, pasaran langsung dan menghantar pengemaskinian kepada anda mengenai jenama, produk, perkhidmatan, acara, promosi Kumpulan ETIKA atau until tujuan pemasaran dan promosi lain yang berkaitan dengan jenama, produk, perkhidmatan, acara, promosi Kumpulan ETIKA;

(6) Untuk berkomunikasi, pasaran langsung dan menghantar pengemaskinian kepada anda mengenai jenama, produk, perkhidmatan, acara, promosi yang ditawarkan oleh parti bersekutu dan rakan kongsi/perniagaan Kumpulan ETIKAatau until tujuan pemasaran dan promosi lain yang berkaitan dengan jenama, produk, perkhidmatan, acara, promosi yang ditawarkan oleh parti bersekutu dan rakan kongsi/perniagaan Kumpulan ETIKA kecuali jika anda telah sebaliknya menunjukan bahawa anda tidak mahu untuk kami memproseskan Data Peribadi untuk tujuan-tujuan seperti yang dinyatakan di atas;

(7) Untuk mewujudkan promosi yang diubah suai untuk anda dengan mengabungi Data Peribadi anda dengan maklumat bukan peribadi mengenai anda (cth. jumlah dan jenis pembelian yang dibuat oleh anda atau apa-apa faedah yang diterima oleh anda melalui aktiviti-aktiviti dan program-program kami);

(8) Untuk tujuan dalaman seperti untuk menilaikan keberkesanan aktiviti pemasaran dan promosi Kumpulan ETIKA dan juga untuk penyelidikan pasaran, profil dan analisis statistik;

(9) Untuk meningkatkan taraf produk dan perkhidmatan Kumpulan ETIKAdan untuk membantu Kumpulan ETIKA dalam pengeluaran produk and perkhidmatan baru;

(10) Untuk menjalakan penyelidikan pasara, profil dan analisis statistic berdasarkan keutamaan dan pembelian anda yang seterusnya akan membantu kami dalam menilaikan prestasi penyewa dan pemegang lesen Kumpulan ETIKA dan parti bersekutu dan rakan kongsi/perniagaan Kumpulan ETIKA;

(11) Untuk penyimpanan rekod dalaman Kumpulan ETIKA;

(12) Untuk mengambil apa-apa tindakan yang diperlui untuk melindungi, menjalankan dan menguatkuasakan hak-hak dan tanggungjawab-tanggungjawab kontraktual dan undangundang;

(13) Untuk tujuan-tujuan lain sepertimana dikehendaki atau dibenarkan oleh mana-mana undang-undang atau peraturan yang berkaitan dengan dan untuk membuat pendedahan di bawah kehendak mana-mana undang-undang yang terpakai, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling, kod yang terpakai kepada Kumpulan ETIKA;

(14) Untuk pengelakan penipuan atau mana-mana aktiviti jenayah dan untuk membolehkan kami mematuhi dengan mana-mana undang-undang yang terpakai, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling, kod yang terpakai atau untuk membantu dalam penguatkuasaan undang-undang dan penyiasatan oleh pihak berkuasa yang berkenaan;

(15) Untuk tujuan-tujuan lain sebagaimana yang dipersetujui oleh anda; dan

(16) Untuk semua tujuan lain yang bersampingan atau berkaitan dengan mana-mana seperti tersebut di atas, termasuk pendedahan kepada and pemprosesan oleh mana-mana pembekal pihak ketiga sumber luar perkhidmatan dan/atau rakan kongsi pemasaran Kumpulan ETIKA.

B. Jenis Data Peribadi Yang Dikumpul

Butiran tepat, jenis dan sifat Data Peribadi yang dikumpul oleh Kumpulan ETIKA akan berbeza mengikut tujuan tertentu yang diperlukan tetapi akan antara lain termasuk Data Peribadi berikutan daripada atau berhubung dengan anda : -

(1) Nama;

(2) Alamat Surat-menyurat;

(3) Nombor Telefon (Rumah/Telefon Bimbit);

(4) Alamat E-mel;

(5) Nombor NRIC or jenis pengenalan lain;

(6) Umer;

(7) Pekerjaan;

(8) Pendapatan;

(9) Status Perkahwinan;

(10) Jantina;

(11) Bangsa;

(12) Kewarganegaraan;

(13) Tarikh Kelahiran;

(14) Minat dan Hobi; dan

(15) Maklumat-maklumat lain sepertimana yang Kumpulan ETIKA difikirkan adalah diperlukan oleh Kumpulan ETIKA dari semasa ke semasa bergantung kepada acara atau promosi yang dijalankan dan produk atau perkhidmatan yang ditawarkan (cth. kekerapan lawatan, jenis kedai yang dikunjungi, lain-lain).

C. Sumber Data Peribadi Anda

Kami mungkin memperoleh Data Peribadi anda daripada sumber-sumber berikut :-

(1) Secara langsung daripada anda; dan

(2) Secara sahnya daripada pihak ketiga atau pembekal perkhidmatan yang lain dan di mana anda telah memberi bersetuju dan membenarkan mereka mendedahkan Data Peribadi anda.

D. Pendedahan Data Peribadi Anda

Kumpulan ETIKA akan memastikan bahawa Data Peribadi anda disimpan sulit tetapi daripada semasa ke semasa Kumpulan ETIKA mungkin mendedahkan Data Peribadi anda kepada partiparti tersebut :-

(1) Entiti-entiti lain dalam Kumpulan ETIKAtermasuk yang diperbadankan pada masa hadapan;

(2) Ejen yang telah diberi kuasa oleh Kumpulan ETIKA dan pembekal perkhidmatan yang di mana Kumpulan ETIKA mempunyai kontrak dengan mereka untuk beberapa fungsi, perkhidmatan dan aktiviti Kumpulan ETIKA;

(3) Pedagang, penjual, pembekal, kontraktor, dan rakan kongsi stretegik Kumpulan ETIKA;

(4) Juruaudit, perunding, peguam, akauntan atau penasihat professional lain yang dilantik oleh Kumpulan ETIKA berhunbungan dengan perniagaan Kumpulan ETIKA dan hal-ehwal lain yang berkaitan;

(5) Parti-parti lain yang telah kamu memberi kuasa ;

(6) Jika anda mengambil bahagian dalam mana-mana laman web atau laman rangkaian sosial lain Kumpulan ETIKA, mana-mana Data Peribadi yang diposkan oleh anda boleh dikongsi dengan peserta dan pelawat laman web atau laman rangkaian sosial tersebut;

(7) Sekiranya ada penggabungan, pemerolehan, pembiayaan or penjualan aset atau manamana situasi lain yang melibatkan pemindahan sebahagian atau kesemuanya aset perniagaan Kumpulan ETIKA, Kumpulan ETIKA boleh mendedahkan Data Peribadi kepada mereka yang terlibat perundingan atau pemindahan yang tersebut sebelum ini; dan

(8) Penguatkuasaan, agensi-agensi kawal selia dan/atau agensi-agensi kerajaan yang dibenarkan atau dikehendaki oleh undang-undang, yang diberi kuasa oleh mana-mana perintah mahkamah atau untuk memenuhi kewajipan Kumpulan ETIKA kepada mana-mana penguat kuasa, agensi-agensi kawal selia dan/atau agensi-agensi kerajaan.

E. Tempoh Penyimpanan Data Peribadi Anda

Kumpulan ETIKA akan mengekalkan Data Peribadi anda untuk tempoh masa sebagaimana yang diperlukan untuk membolehkan kami memenuhi tujuan-tujuan seperti yang dinyatakan di bawah Perkara A di atas.

F. Tanggungjawab Anda

Anda adalah bertanggungjawab untuk memastikan bahawa Data Peribadi yang diberikan kepada Kumpulan ETIKA adalah tepat dan lengkap dan untuk mengemaskinikan Data Peribadi anda sekiranya berlaku apa-apa perubahan atau jika dan apabila Data Peribadi anda menjadi tidak tepat, sudah lapuk atau tidak lengkap.

G. Akes Dan Pembetulan Data Peribadi Anda

Anda sebagai Data Subjek (sepertimana yang ditentukan di bawah Akta) mempunyai hak, tertakluk kepada bayaran fi pemprosesan oleh anda, untuk mengakses dan membetulkan Data Peribadi anda yang telah diberikan kepada Kumpulan ETIKA (tertakluk kepada pengeculian tertentu).

H. Keselamatan Data Peribadi Anda

Kumpulan ETIKA akan menggunakan usaha terbaiknya untuk menyimpan dan memproses Data Peribadi anda dengan cara yang selamat. Kumpulan ETIKA akan melaksanakan perlindungan dan prosedur keselamatan yang sesuai dan yang diperlui untuk mencegah akses, kegunaan, pengubahsuaian, pemprosesan, kehilangan, kemusnahan atau kerosakan yang tidak dibenarkan atau dengan secara sengaja.

I. Pautan Ke Laman Web Pihak Ketiga

Notis Privai ini tidak terpakai kepada laman web pihak ketiga yang anda boleh akses dari laman web Kumpulan ETIKA. Laman-laman web pihak ketiga mungkin mempunyai dasar privasi mereka sendiri.

J. Cookies

Kami mungkin mengguna cookies dalam laman web Kumpulan ETIKA untuk memproses Data Peribadi anda. Cookie tersebut boleh digunakan untuk memperolehi alamat IP anda dan untuk mengumpul dan menyimpan informasi tersebut :-

(1) Pilihan keutamaan anda;

(2) Tarikh dan masa anda mengakses setiap mukasurat di dalam laman webKumpulan ETIKA; dan

(3) URL sebarang laman web pihak ketiga yang digunakan oleh anda untuk mengakses laman web Kumpulan ETIKA.

Laman web Kumpulan ETIKA boleh juga memerlukan kamu untuk membekalkan sebilangan Data Peribadi dan untuk membolehkan anda menikmati kesemua kawasan yang dikandungi dalam laman web Kumpulan ETIKA (cth. wasikah log masuk system, alamat e-mel dan nombor telefon). Data Peribadi seperti yang dinyatakan sebelum ini hanya akan digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan.

K. Keizinan

Untuk membolehkan Kumpulan ETIKA untuk mengumpul, mengguna, memindahkan, menyimpan dan/atau sebaliknya memproses Data Peribadi anda, kami adalah dikehendaki untuk memperolehi keizinan anda. Jika anda adalah berumur di bawah 18 tahun, sila bawa notis ini kepada perhatian ibubapa atau penjaga perundangan anda.

Dengan memberikan Data Peribadi anda kepada Kumpulan ETIKA, kamu telah mengizinkan dan bersetuju untuk Kumpulan ETIKA mengumpul, mengguna, memindah, meyimpan dan memproseskan Data Peribadi anda selaras dengan Notis Privasi ini.

Secaranya anda tidak lagi mahu membenarkan Kumpulan ETIKA untuk mengumpul, mengguna, memindah, menyimpan dan memproseskan Data Peribadi anda, sila maklumkan kami dengan sewajarnya dan Kumpulan ETIKA and memastikan penyingkiran, kemusnahan dan/atau pemadaman Data Peribadi anda daripada rekod-rekod kami.

Sekiranya anda telah membekalkan Data Peribadi pihak ke-tiga kepada Kumpulan ETIKA, kami boleh meminta bantuan anda untuk memperolehi keizinan dan persetujuan daripada pihak ke-tiga yang dinyatakan di atas untuk pengunaan Data Peribadi mereka dan anda dengan ini bersetuju untuk menggunakan usaha terbaik anda untuk berbuat demikian. Anda adalah bertanggungjawab untuk menanggung rugi Kumpulan ETIKA sekiranya kami mengalami apa-apa kehilangan atau kerudian akibat daripada kegagalan anda untuk mematuhi dengan yang sama.

L. Pegawai Perlindungan Data Peribadi

Sekiranya anda ingin mempunyai akses kepada Data Peribadi anda atau untuk mengemas kini atau membuat apa-apa pembetulan dengannya atau jika anda ingin menarik balik keizinan anda kepada mana-mana penggunaan Data Peribadi anda atau anda mempunyai sebarang soalan, pertanyaan atau aduan berkaitan dengan penggunaan Data Peribadi anda boleh menghubungi Kumpulan ETIKA di berikut: -

Jawatan Individu Untuk Dihubungi  :  Pegawai Perlindungan Data Peribadi
Alamat E-mel  :  personaldata@etikaholdings.com
Nombor Telefon  :  03-7455 5333

M. Perubahan dan Kemaskini Kepada Dasar Privasi Ini

Anda adalah dinasihatkan untuk untuk sentiasa memeriksa laman web Kumpulan ETIKA untuk sebarang perubahan dan/atau kemaskini kepada Dasar Privasi ini.

N. Ketidakseragaman

Jikalau terdapat sebarang ketidakseragaman di antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia Dasar Privasi ini, maka versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.